De overgang, help wat gebeurd er?!

Als vrouwen in de overgang raken heeft dit veel effect op het lichaam en gewicht. Mocht je dan overtollig vet kwijt willen raken is het belangrijk om te weten wat er in je lijf precies verandert en welke voeding van essentieel belang is. We geven uitleg over wat er precies gebeurd en hoe je zelf een belangrijke rol in kunt spelen om het zo aangenaam mogelijk te maken.

Overgang
Vanaf je 40e levensjaar kun je te maken krijgen met een pre-menopauze en zijn er beginnende veranderingen merkbaar. Dit kunnen echter nog kleine veranderingen zijn die vanaf je 45e levensjaar pas echt verder ontwikkeld zijn in opvliegers, (nacht)zweten en menstruatie veranderingen. Ook vindt er een grote verandering plaats in de stofwisseling. In de eerste plaats neemt het hormoon progesteron af tijdens het begin van de overgang wat zorgt voor een verlaagde werking van de schildklier. In een later stadium vermindert ook het hormoon genaamd oestrogeen, waardoor de vetverdeling veranderd. Je stofwisseling vertraagt en dat betekent dat je calorieverbranding lager wordt tot wel zo’n 20 %. Een lagere oestrogeenspiegel zorgt echter voor meer honger en een minder verzadigd gevoel. Daarnaast neemt ook je spiermassa langzaam meer af en mocht je stress ondervinden verhoogt dit ook het cortisolgehalte. Cortisol wordt ook wel stresshormoon genoemd wat invloed heeft op de suikerspiegel. Je krijgt trek in slechter koolhydraten zoals bijvoorbeeld suikers en witte bloem producten.

Verbeterde levensstijl
Al met al vinden er veel veranderingen plaats waardoor het ontzettend belangrijk is een gezonde levensstijl aan te meten. De juiste manier van beweging en voeding spelen hierbij een ontzettend belangrijke rol. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je vetmassa aangesproken wordt op het moment dat je je bewegingsprogramma verhoogt. Dat houdt in dat dagelijkse beweging van minimaal 60 minuten nodig is naast een juist voedingspatroon. Een juist voedingspatroon houdt in dat je je beperkt tot een minimum inname van 1500 kcal tot maximaal 2000 kcal.
Eet zo natuurlijk mogelijk en veel onbewerkt voedsel.
Drink veel water zodat de afvalstoffen je lichaam ook weer kan verlaten.
Laat de overgang uw levensvreugde niet onderdrukken en begin vandaag nog met het aanpakken van uw levensstijl!

Sports-up

Sportschool Eindhoven / Veldhoven

  NAAM

  E-MAILADRES

  BERICHT

  Openingstijden

  Eindhoven / Veldhoven

  Maandag – vrijdag: 08:00 – 22:00
  Zaterdag: 09:00 – 13:00 (Veldhoven tot 16:00)
  Zondag: 09:00 – 16:00

  Proefles